O KPZ

Kulturno prosvetna zajednica je ustanova u oblasti kulture, posluje kao javna služba, osnovana je 12. jula 1995. godine, osnivač je Skupština opštine Žitište.

Petrovdan, tačnije 12. jul je ujedno i dan Kulturno prosvetne zajednice, redovno se slavi i obeležava. Naša ustanova bavi se pomaganjem i organizovanjem rada amatera u oblasti kulture, na teritoriji opštine Žitište.

U organizaciji Kulturno prosvetne zajednice, aktivno radi dvanaest kulturno umetničkih društva, tri mešovita hora odraslih, likovna grupa "Mala pruga" koja okuplja četridesetak slikara amatera, trinaest aktiva žena, koji neguju tradicionalne načine pripreme hrane po starim receptima, stare zanate i izradu ručnih radova.

KPZ Žitište takođe organizuje smotre amatera u oblasti muzičkog i folklornog stvaralaštva dece i odraslih, kao i organizovanje recitatorskih, dramskih i horskih smotri.

Amateri opštine Žitište, svake godine učestvuju na pokrajinskim i republičkim smotrama, gde dostojno prezentuju svoje mesto i opštinu.

Kulturno prosvetna zajednica u protekloj godini, pored pomenutih aktivnosti, uspešno je organizovala i sledeće:

-          Susrete veterana folklora, „Spomenar”

-          Festival dečijih folklornih ansambala, „U Žitištu, na žitnici”

-          Susrete dece opštine Žitište, „Znam i ja”

-          Manifestaciju, „Međunarodni dan seoskih žena”

-          Opštinske smotre

-          „Opštinski školski vašar”

-          Likovnu koloniju

-          Radionice za udruženje žena

-          Dramske seminare za nastavnike i vaspitače

-          I kao suorganizator, naša ustanova učestvovala je u kulturno turističkoj manifestaciji „Pile Fest”

-          Svečani kulturni program povodom dodele „Vukove diplome” i dana opštine.

 

KPZ Žitište uspešno sarađuje sa svim mesnim zajednicama na teritoriji opštine Žitište, redovno im pomaže u organizovanju seoskih slava, knjigovodstvena služba vodi knjige svim mesnim zajednicama sa teritorije opštine Žitište, takođe radi knjigovodstvene usluge za više od sedamdeset udruženja građana.

Zaštitni znak Kulturno prosvetne zajednice je skultura „Penelopa”, koja krasi park pored osnovne škole „Sveti Sava” u Žitištu.

Kulturno prosvetna zajednica Žitište u potpunosti ostvaruje ciljeve bogađenja kulturnih sadržaja na teritoriji opštine Žitište. U protekloj godini uspela je da realizuje isplanirano, svoj rad u kulturnoj delatnosti nastaviće i dalje da razvija, jer su potrebe za kulturom iz dana u dan sve veće i raznovrsnije.

 

penelope

 

KPZ Facebook stranica